Polski Związek Wędkarski

Towarzyskie zawody spinningowe 01.05.2025

Komunikat  Organizacyjny  Spinningowych
 Zawod
ów  Towarzyskich  Koła  PZW Uściwierz

 

Zarząd Koła PZW Uściwierz uprzejmie informują członków Koła o organizacji w dniu 01.05.2025 r. (czwartek) towarzyskich zawodów spinningowych z łódek uczestników na jeziorze Uściwierz.

Obsada łódek nie może wynosić więcej niż dwóch uczestników. Każdy uczestnik zawodów obligatoryjnie musi być wyposażony w sprzęt zapewniający bezpieczeństwo na wodzie.

Zawody zostaną rozegrane w klasyfikacji indywidualnej żywą rybą.
Ryby z gatunku szczupak, okoń dopuszczone do punktacji zgodnie z Zasadami Organizacji Sportu Wędkarskiego w PZW. Zasady punktacji podane zostaną na odprawie.
Ze względu na fakt, że zawody zostaną rozegrane żywą rybą każda załoga jest zobowiązania do posiadania podbieraka, oraz telefonu z funkcją aparatu fotograficznego do dokumentowania za pomocą zdjęcia złowionych ryb. Miarki wędkarskie zapewnia organizator. Dopuszcza się stosowanie echosondy.

Warunkiem udziału w zawodach jest okazanie zezwolenia na amatorski połów ryb na 2025 r.  oraz wniesienie opłaty za udział w zawodach w kwocie 20 zł. w dniu zawodów. Miejsce zbiórki - Stanica Koła Uściwierz w Grabniaku.

Program zawodów:

6:30 6:45     zbiórka uczestników i zapisy u sekretarza zawodów;

6:45 7:00     odprawa, rozdanie miarek, kontrola wyposażenia;

7:00 11:00   zawody;

11:15 11:45  weryfikacja wyników, klasyfikacja zawodników;

12:00              ogłoszenie wyników, wręczenie nagród, grill, integracja.
 

Sposób dokumentowania złowionych ryb.

Zawodnik po złowieniu ryby wykonuje zdjęcie ryby na miarce i przesyła je MMS-sem do sędziego głównego, a w treści wpisuje wymiar ryby w cm (telefon sędziego będzie podany na odprawie). Rybę na miarce układamy na prawym boku z pyszczkiem skierowanym w kierunku 0 tak aby pyszczkiem dotykała ścianki miarki. Płetwa grzbietowa ryby ma być u góry zdjęcia. Na zdjęciu ma być widoczny numer miarki, wynik pomiaru i cała ryba. Wskazane jest wykonanie kilku ujęć złowionej ryby. Najlepsze zdjęcie należy wysłać sędziemu głównemu. Po zrobieniu zdjęć należy rybę ostrożnie wypuścić. Zrobione zdjęcia należy zachować do końcowej weryfikacji.